fbpx

Vi bygger passivhus

Efterfrågan på passivhus har ökat i Sverige. Vi är mer miljömedvetna idag och vi försöker samtidigt hitta vägar som leder till lägre kostnader i våra bostäder. Ett passivhus är en byggnad som optimerar värmevinster och samtidigt minimerar värmeförluster. Det handlar om ett hus som matchar de högre krav vi ställer på energi och genom att välja ett passivhus från Haaks Stenhus så väljer man även ett hus helt byggt i naturliga material.

Våra passivhus såg dagens ljus 2011 genom ett samarbete med H+H Sverige och Metro Arkitekter. Husen är ritade av Urban Skogmar på Metro Arkitekter och hans vision är att skapa en egenartad arkitektonisk stil där man utgått från de specifika byggtekniska grundförutsättningarna som finns. Stilen är rak och ärlig där man kan se att olika murblock – i olika färger – placerats på varandra i en kvadratisk form. Att ytorna är olika skapar liv, rörelse och personlighet till huset. Genom att medvetet låta fönster ta mindre plats så låter man husets konstruktion och materialet det är byggt av stå mer i centrum. Huset är byggt i två plan där en trappa – fullt takbelyst – förbinder de olika planen. Som en följd av att lättbetong används så har man också fantastiska möjligheter att leka med formen på exempelvis fönstersmygarna.

I taket finns en lanternin av en väl tilltagen storlek som låter ljuset flöda in i huset. Tillsammans med fönstersmygarnas djärva utformning så skapas ett ljusspel som är svårslaget. Huset är byggt i 180 kvm. Det hårda utseendet rent exteriört vägs upp av den värme och personlighet som syns interiört. Vårt passivhus är estetiskt tilltalande för de flesta. Ett lite stramare yttre blandas med en varm och inbjudande insida. Allt byggt i naturliga material och där all värme och energi tas tillvara på ett ytterst påtagligt sätt.

Så fungerar vårt passivhusPassivhus

Vi bygger först och främst med 500 mm tjocka ytterväggar tillverkade i lättbetong som tagits fram av H+H Sverige. Densitetsklassen på dessa ligger på 300. Taket isoleras med 600 mm mineralull – detta i själva bjälklaget – och grunden isoleras i sin tur med cellplast om 300 mm. Allt för att skapa minimalt med energiläckage. Fönstren – som normalt släpper ut mycket energi – har ett U-värde som understiger 0.8 W/kvmK och är tillverkade i treskiktsglas samt utrustade med argongas och en speciell energibeläggning.

Uppvärmningen och ventilationen sker via en ventilationsvärmeväxlare – FTX-system – utrustad med ett eftervärmningsbatteri. Detta system tar tillvara på och återvinner den använda ventilationsluften istället för att den försvinner. Det skapar ett kretslopp som återvinner värmen med närmare åttio procent. Samtidigt så får man som boende även ett avsevärt mycket bättre inomhusklimat där luften cirkulerar på ett tydligare sätt.

Varmvatten – tappvatten – värms upp genom solenergi där solfångare på taket samlar in solens energi. Dessa syns inte från utsidan då de är smart integrerade i husets design och blir väl dolda av den förhöjda fasaden.

Celblocket – lättbetong som är miljövänligt

De block av lättbetong som används i samband med att vi bygger passivhus är av Celblocket och det är något som ger ett brandsäkert och välisolerat hus. Detta samtidigt som det ger styrka, har enorm bärighet och utmärkt värmekapacitet. Ytterväggarnas täthet är en förutsättning för att FTX-ventilationen ska ge fullgod effekt. Lättbetong släpper inte igenom värme på samma sätt som andra material och det gör det till ett material som är ultimat då man ska bygga passivhus. Tätskiktet består av ett enda material – just lättbetong – och det behövs inga andra komponenter såsom exempelvis plastfolier eller tätningsremsor. I och med att lättbetong är ett tacksamt och smidigt material att arbeta med så kan också arbetet ske avsevärt mycket mer effektivt och snabbare än vid andra byggnationer.

Vårt passivhus är framtiden

Haaks Stenhus är väldigt stolta över att kunna presentera vårt passivhus. Vi vet att efterfrågan är stor redan nu, men att den kommer att öka ännu mer i framtiden. Passivhus är framtiden och vi är stolta över att säga att framtiden redan är här. Kontakta oss gärna så berättar vi mer om de unika lösningar som du får genom att välja ett passivhus upprest av oss.

Huvudkontor

ÄNGELHOLM, HUVUDKONTOR

Telefon: 0431-44 38 80
E-post: info@haaksstenhus.se

Besöksadress:
Runde Torn
Nybrovägen 1
Ängelholm

Postadress:
Box 1249
262 23 Ängelholm

Öppettider: 
måndag till fredag 7,30-16,30
Lunchstängt 12-13

Huvudkontor

Malmö

MALMÖ

Telefon: 0431-44 38 80
E-post: info@haaksstenhus.se

Besöksadress:
Hanögatan 11
Malmö

Postadress:
Box 1249
262 23 Ängelholm

Öppettider:
Efter överenskommelse